Съдът гледа мярката на убиеца на Мирослава от Перник
Съдът гледа мярката на убиеца на Мирослава от Перник / снимка: БГНЕС, архив

Софийски апелативен съд ще гледа днес мярката за неотклонение на Марио Любенов-Заека, обвинен за съучастие в отвличането и убийството на 18-годишната Мирослава от Перник.

На 20 януари тази година Окръжният съд в Перник остави за постоянно в ареста Любенов. Тогава съдът даде указание определението да бъде съобразено с определение на друг състав от Пернишкия окръжен съд, с което Марио Любенов трябва да бъде настанен за изследване в болницата „Св. Наум”.

Любенов, по прякор Заека, е единственият засега обвиняем за отвличането и убийството на 18-годишната Мирослава Николова от Перник, чиято смърт потресе цяла България, породи редица протести в подкрепа на семейство на момичето и доведе до скандали в публичното пространство заради изказвания на управници.

Адвокатът на Любенов Диана Ангелова съобщи, че върху писмо, изпратено до семейството на убитата Мирослава, има отпечатъци на трети човек, който не е разпитван. Адвокат Ангелова каза пред съда, че за нея лицето, което е извършило престъплението, е друго и то може би ще остане скрито, ако не се продължи разследването и общественото мнение се задоволи със задържането на един невинен, според нея, човек.

Адвокатката обясни тогава, че експертизата е установила на кого са отпечатъците, но те не са на Марио, не са и на Стойчо Стоев-Чочо, който също бе задържан за тежкото престъпление, но се самоуби при съмнителни обстоятелства в присъствието на служители на ГДБОП.

Трупът на Мирослава, която изчезна на 7 ноември м.г., беше открит на 12 януари 2012 г.