Съдът гледа делото за катастрофата на Бакаджика
Съдът гледа делото за катастрофата на Бакаджика / cнимкa: DarikNews

Делото за катастрофата на Бакаджика край Ямбол започва днес. По време на процеса ще бъдат разпитани около 50 души. Очаква се делото да продължи пет дни.

На 28 май 2009 г. в местността Бакаджика, автобус "Чавдар" причини смъртта на 16 души, а други двама починаха по-късно от нараняванията си. За смъртта им бяха обвинени собственикът на автобуса Слав Славов и шофьорът Господин Господинов. Срещу Славов е предявено обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице и за немарливо изпълнение на служебните задължения. Срещу шофьора Господинов също е повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост, както и за несъобразена скорост по голям наклон.

Разследването след инцидента показа, че катастрофиралият автобус "Чавдар" бил на 20 години, но преди да потегли към Ямбол минал на преглед , при който било установено, че е технически изправен. След катастрофата резултатите от кръвната проба на шофьора - 60-годишен ямболия, показаха 0,29 промила алкохол в кръвта.