Съдът даде ход на делото срещу служителите на Пътния фонд, уличени в корупция
Съдът даде ход на делото срещу служителите на Пътния фонд, уличени в корупция / cнимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Софийският градски съд даде ход на делото срещу двамата бивши служители от Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" Иван Владимиров и Любомир Лилов. Двамата бяха задържани на 24 януари за това, че поискали подкуп от 50 000 лева от архитекта Георги Янев. В хода на процеса Лилов се призна за виновен, че е вземал подкуп, но отрече да е давал такъв.

Основният свидетел по делото архитект Георги Янев се яви в съда, за да даде показанията си. Той изглеждаше притеснен и уплашен и каза, че е успял да внесе в Съдебната палата нож, който не е бил открит при проверката на входа. Той сподели, че е получавал заплахи, без да категоризира от кого и какви.

„Притеснен съм малко или много”, каза Янев. На въпрос още ли спи с ножове под възглавницата той сподели, че „ножовете са в чантата ми в момента и минах през охраната на Съдебната палата без да ги видят”. Янев каза още, че не го е страх от подсъдимите, но според него въпроса е друг – „да видим доблестта на съда”, това е по-интересното. „Нали имаше специални разузнавателни средства по мене, когато се случи този разговор. Ако тези СРС-та не са доказателство – какво е доказателство”, запита той.

Прокурор Чавдар Ангелов заяви, че е оптимист за развоя на процеса и показанията на Янев са изключително важни за хода на делото. Той допълни, че няма да разчита единствено на специалните разузнавателни средства по случая, които са основното доказателство срещу двамата служители. Следващото заседание ще се проведе на 15 септември.