Съдът даде ход на делото срещу депутата Иван Даков
Съдът даде ход на делото срещу депутата Иван Даков / netinfo

Софийският градски съд /СГС/ даде ход на делото срещу депутата Иван Даков. Той е обвинен за това, че като кмет на Мизия неправомерно се е разпоредил със сумата от 7200 лева, която трябвало да бъде дадена на читалището в града.

Според прокуратурата, Даков е трябвало да преведе на читалище "Просвета" през 2002 г. общо 2000 лева за ремонт във връзка с противопожарната безопасност, а другите 5200 лева да бъдат дадени на танцовия състав към читалището, припомня БТА.

Според обвинението, Даков не е дал сумата от 2000 лева на читалището, а останалата част от 5200 лева била прихваната като стари задължения на читалището към общината.

На днешното съдебно заседание, което е първо по това дело, не се яви представител на Градската прокуратура, а адвокатът на Даков поиска да бъдат събрани още документи от общината в Мизия и от читалище "Просвета". Защитникът на Даков поиска да бъде призован и главният счетоводител на общината.

Даков смята, че не е извършил нарушение, но е готов да внесе сумата от 7200 лева. По този начин, дори да не бъде оправдан, делото срещу него ще бъде прекратено, както предвижда законът. Даков настоява делото да продължи, за да докаже своята невинност и предполага, че в резултат на това той ще получи обратно внесената от него сума.

Следващото заседание по делото е на 8 февруари, когато се очаква да бъде разпитан главният счетоводител на общината и да бъдат събрани всички изискани документи.

Срещу депутата преди време имаше и друго дело за това, че неправомерно е издал нотариално заверено пълномощно, послужило за разпореждане с лек автомобил. По това дело Даков беше оправдан от Софийския градски съд.