Съдят перничани за източване на ДДС
Съдят перничани за източване на ДДС / netinfo

Прокуратурата в Перник е внесла в съда обвинителен акт срещу четирима жители на града, издали фактури на фирми за "източване" на ДДС на стойност 7 773 910 лева. Това съобщи изпълняващият длъжността окръжен прокурор Пламен Найденов.

Престъпната група е извършвала дейността си от началото на 2005 г. до 16 април 2006 г. Изготвяни са счетоводни документи, даващи възможност в страната фиктивно да бъдат внасяни стоки и така да се тегли ДДС.

Участниците са регистрирали фирмите "Ком 2004" ЕООД, "А.И. Корект", СД "Рай - 90 - Димитров и съдружие", СД " К.С.С. и съдружие", "Таб груп" ЕООД, "Камелия индъстри", "Божилов транс" ЕООД, "Боко" ЕООД.

Регистрацията е направена на имената на социалнослаби граждани от ромски произход. Те са издавали търговски пълномощни, свързани с управлението на дейността на фирмата. Двама от обвиняемите са представлявали фирмите пред данъчните органи за подаване на справки-декларации.

Посочените фирми не са ползвали данъчен кредит, но са дали възможност други да ползват тази възможност, уточни Найденов. Те купували цигари, а продавали зеленчуци или строителни материали при фиктивни сделки.

Извършителите са на възраст от 24 г. до 38г., със средно образование, безработни, неосъждани. Те са известни на данъчните органи. Към тях е предявено обвинение по чл. 321 ал.1 и ал.2 от НК и чл.256 от НК.