Съдят хората, унищожили автомобилите на Кирил Рашков
Съдят хората, унищожили автомобилите на Кирил Рашков / Impact Press Group

Районният съд в Асеновград ще гледа делото срещу Цветан Петков - един от участниците в обръщането на автомобилите на Кирил Рашков. На него са му повдигнати обвинения за унищожаване и повреждане на чужда вещ.

На 24 септември, ден след като беше прегазен и убит Ангел от Катуница, група хора от Катуница щурмуваха имотите на Цар Киро и разрушиха няколко от автомобилите му. Петков е признал вината си пред полицията, каза районният прокурор на Асеновград Калоян Димитров. За такова престъпление законът предвижда до 6 години лишаване от свобода.

Делото ще се гледа на 15 февруари.

Безредици в пловдивското село Катуница избухнаха вечерта на 23 септември, след като там беше убит 19-годишен младеж. Саморазправа между българи и роми вдигна на крак през нощта десетки полицаи, а сутринта разярени жители на селото щурмуваха имоти на Кирил Рашков - Цар Киро. При сблъсъците между жители на селото и приближени на Рашков пострадаха двама местни и трима полицаи.

Избухналият бунт в Катуница взе втора жертва - 16-годишният Павел, който бе един от участниците в поход към махалата с именията на Цар Киро. На момчето му прилоша и припадна на метри от мястото, където бе прегазен 19-годишният Ангел Петров.

В следващите няколко дни напрежението в Катуница не само че не стихна, но излезе от границите на селото. Демонстранти излязоха в много градове, близо 170 души бяха арестувани в цялата страна.

Други новини от Пловдив