Съдят детектив за лъжесвидетелстване
Съдят детектив за лъжесвидетелстване / www.sxc.hu
Съдят детектив за лъжесвидетелстване
56150
Съдят детектив за лъжесвидетелстване
  • Съдят детектив за лъжесвидетелстване

Пловдивски детектив е предаден на съд за лъжесвидетелстване, съобщиха от прокуратурата. Според събраните доказателства Димитър Славчев заявил пред дознател от сектор „Борба с организираната престъпност" и по време на наказателен процес, че бившият началник на клиентския център на EVN в Пазарджик Веселин Симеонов го е карал да си оттегли показанията, като му е обещал за това 10 000 лева.

Името на енергошефа нашумя в края на 2008 г., когато се оказа, че е наел Димитър Славчев и колегата му Петър Петров да инсценират грабеж на любовницата му и след това да я обезобразят. Двамата частни ченгета твърдят, че приели „мократа поръчка" с единствена цел да сигнализират полицията. Впоследствие Симеонов беше осъден на глоба, а Славчев и Петров се озоваха в ареста по друго дело - за отвличане на гръцкия студент Фотиос Пулопулос.

Частните детективи го отвлекли с автомобил и го откарали в къща в село Говедаре, за да го накарат да подпише запис на заповед за 11 000 евро. Толкова пари гъркът взел от семейство, за да прехвърли дъщеря им медицина от Скопие в Пловдив.

Заради похищението Славчев получи на първа инстанция две години и седем месеца затвор, а колегата му Петър Петров - две години пет месеца условно наказание.

Ако Димитър Славчев, който е бивш полицай, бъде признат за виновен за лъжесвидетелстване, може да получи до пет години лишаване от свобода. Обвинението му е повдигнато след твърдения на свидетели, че енергошефът Веселин Симеонов не е искал от него да си промени показанията срещу 10 000 лева.

Други новини от Пловдив