Съдия Павлина Панова пак е предложена за шеф на ВКС
Съдия Павлина Панова пак е предложена за шеф на ВКС / снимка: БГНЕС, архив

Заместник-председателят на Върховния касационен съд и ръководител на Наказателната колегия съдия Павлина Панова отново е предложена за шеф на ВКС, съобщава „Правен свят".

Петима от членовете на ВСС са внесли нейната кандидатура за поста. Това е същата петорка, която номинира съдия Панова и при първата процедура за избор - Галина Карагьозова, Камен Иванов, Калин Калпакчиев, Юлияна Колева и Юлия Ковачева.

Засега това е единствената кандидатура за поста. Такива могат да бъдат внасяни до 3 декември, когато е второто поредно заседание на ВСС след откриване на процедурата.

Това ще бъде вторият опит на Висшия съдебен съвет да избере председател на ВКС. При първия бяха номинирани двете председателки на ВКС - съдийките Павлина Панова и Таня Райковска, заместник-председател на ВКС и ръководител на Търговската колегия.

На 25 септември, обаче, нито една от двете не успя да събере необходимия брой гласове - поне 17.

Изборът този път е насрочен за 29 януари, като вотът вероятно ще се състои след излизането на доклада на Европейската комисия. Изборът се следи от Брюксел, а наскоро вицепремиерът Меглена Кунева заяви, че каква ще бъде оценката за България в доклада зависи и от това гласуване във ВСС.