Съдия Нели Куцкова: Никой не е длъжен да ме харесва, но това е лицемерие
Съдия Нели Куцкова: Никой не е длъжен да ме харесва, но това е лицемерие / снимка: БГНЕС, архив

Никой не е длъжен да ме харесва, каза съдия Нели Куцкова и определи случилото се на заседанието на Висшия съдебен съвет като лицемерие.

ВСС не избра за трети път председател на Софийския апелативен съд

По-рано днес ВСС не избра за трети път председател на САС. Кандидат беше само съдия Куцкова. Десет от членовете на ВСС подкрепиха с изказванията си кандидатурата й за председател на Софийския апелативен съд, а при гласуването тя получи девет гласа "за".

„Мъчно ми е, защото в тази система трябва да имаме достойнството да поемем негативите и да си казваме истината в очите, подобно поведение е оскърбително към системата и съдиите в САС, към обществото като цяло, посочи Куцкова.

За съжаление не получих отговор от ВСС защо гласуването днес беше такова. В личен план съм облекчена, но поисках да ми кажат защо е такъв резултатът от гласуването. Исках да обясня на колегите в Апелативния съд, допълни тя. Разочарована съм заради лицемерието, не заради това, че не съм станала началник, коментира Нели Куцкова.

ВСС даде негативен и тъжен сигнал с гласуването за председател на Софийския апелативен съд. Така председателят на ВКС Лозан Панов коментира решението на Съвета. Когато говорим за доверието в съдебната система, трябва сами да си помогнем, за да ни помогне и Господ. Когато става дума за такива ключови назначение, е необходимо хората да постигат консенсус помежду си. Става дума за един добър юрист и организатор - така Панов охарактеризира Нели Куцкова.

Тезата за явното гласуване трябва да се въведе, смята председателят на ВКС. Искаше ми се с този вот времето на противопоставяне в съдебната система да беше приключило. Съжалявам, че съдебната система отново генерира собствените си скандали, които няма как да не се отразят в обществото, коментира Лозан Панов.

Разделението е доста тежко и много трудно ще се преодолее оттук нататък, и вотът днес го показа. Моето желание е ВСС да продължи да работи, за да не се засягат всички структури в съдебната система, каза председателят на ВКС и припомни, че предстоят няколко ключови избори за системата.

Според Лозан Панов решения като днешното трябва да бъдат гласувани от колегия от съдии, което е аргумент в посока към разделянето на Съвета.

Източник: БТА