Съдиите скочиха срещу изказване на Борисов за „Червеи
Съдиите скочиха срещу изказване на Борисов за „Червеи / снимка: БГНЕС, архив
Съдиите скочиха срещу изказване на Борисов за „Червеи"
78052
Съдиите скочиха срещу изказване на Борисов за „Червеи"
  • Съдиите скочиха срещу изказване на Борисов за „Червеи"

Съюзът на съдиите в България остро разкритикува премиера заради препоръките му към прокуратурата за скандалната разработка „Черевеи".

Само преди ден в непринудения си стил Бойко Борисов коментира замесените в разработката, като взе отношение по вината им и отговорността, която трябва да понесат.

Позицията на ССБ за изказването на премиера силно напомня редица критични становища, с които магистратите от организацията протестираха срещу линията на поведение на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Причината този път е изказване на Борисов от вчера по повод акция „Червей" и въпроса кой трябва да понесе отговорност. Премиерът дори направи препратка към осъдителната присъда на втория по влияние човек в партията си:

„Имат много работа прокурорите и се надявам да бъдат безкомпромисни и да стигнат до края. Ако на Цветанов са му дали 4 години, за това трябва да бъдат по 400 години".

Впечатление в изказването на Борисов, което според ССБ е недопустимо и противоречи на принципа за разделение на властите, направи позицията спрямо Владимира Янева.

Действията на шефката на СГС, която е застрашена от уволнение заради това, че е разписвала прилагането на СРС по скандалната разработка, според премиера са притеснителни. И въпреки че само преди три години Борисов изрази явното си одобрение към Янева и заяви, че е щастлив от избора и за шеф на СГС, в момента отношението му за семейната приятелка на Цветанов се оказа на другия полюс:

„След като шефът на съда издава такива разрешителни и то в такива срокове, това е притеснително".

По случая към момента липсва съществена информация и все още тече разследване. От съюза на съдиите определиха като „недопустимо" и изказването на депутатката от ГЕРБ Цвета Караянчева, която от трибуната на НС заяви, че правосъдните органи у нас са „подопечни" на опозицията и че осъдителната присъда срещу Цветан Цветанов е сравнима с присъдите на Народния съд.

„Публичните изявления на високопоставени представители на изпълнителната и законодателната власт, в които се съдържат предварителни заключения за извършени престъпления, определя се кои лица следва да бъдат задължително оправдани и кои да бъдат привлечени към наказателна отговорност, като се посочват и обстоятелствата, с които да бъде съобразен размерът на наказанието им, представляват заплаха за правовата държава", казват още в позицията си от Съюза на съдиите.