Съдиите пращат Таня Райковска в Конституционния съд
Съдиите пращат Таня Райковска в Конституционния съд / снимки: БГНЕС

Таня Райковска бе избрана за Конституционния съд от квотата на съдебната власт. Тя получи подкрепата на 112 магистрати, а Боян Магдалинчев получи 52 гласа. Действителните бюлетини при този избор бяха 164, а недействителните 12.

Днес се проведе общото събрание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд за избор на съдия в Конституционния съд от квотата на съдебната власт. Изборът беше спокоен, демократичен. Върховният съд още веднъж доказа, че е на висота, каза след избора си съдия Райковска.

Таня Райковска, зам.-председател на Върховния съд и ръководител на Търговската колегия бе избрана след балотаж до който достигнаха тя и зам.-председателят на ВАС Боян Магдалинчев. На първото гласуване кандидатурата на Райковска бе подкрепена от 66 върховни съдии, а на Магдалинчев - от 45. За конституционен съдия от квотата на съдебната власт бяха номинирани общо четирима съдии. Другите двама, които не достигнаха до балотаж са Симеон Чаначев и Борислав Белазелков.

През октомври месец ще се извърши ротацията на четирима от конституционните съдии - двама определени от квотата на президента и по един от квотата на парламента и на съдебната власт.

Съдиите пращат Таня Райковска в Конституционния съд
netinfo

В петък в Народното събрание депутатите от Правната комисия ще изслушат и двамата кандидати за конституционен съдия от парламентарната квота. Първият кандидат е Константин Пенчев, който преди да стане омбудсман беше председател на ВАС. Неговата кандидатура бе издигната от ГЕРБ и се подкрепя от Реформаторския блок. Вторият кандидат е Михаил Кожарев, който е член на настоящия състав на Висшия съдебен съвет. Кандидатурата му е издигната от Патриотичния фронт.

Държавният глава Росен Плевнелиев предложи за членове на Конституционния съд -  бившият премиер Филип Димитров и проф. Мариана Карагьозова-Финкова, преподавател по Конституционно право в СУ „Св. Климент Охридски”.

Източник: БГНЕС