Съдебният състав по делото срещу Цветан Цветанов си направи отвод
Съдебният състав по делото срещу Цветан Цветанов си направи отвод / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Съдебният състав по делото срещу Цветан Цветанов си направи отвод
67203
Съдебният състав по делото срещу Цветан Цветанов си направи отвод
  • Съдебният състав по делото срещу Цветан Цветанов си направи отвод

Съдията по делото срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов си направи отвод. В първото заседание от скандалния процес, в който Цветанов е обвинен за възпрепятстване на разследване, прокуратурата поиска съдебният състав да бъде сменен заради съмнения в пристрастие на съдията по делото Димитрина Ангелова.

В мотивите си държавните обвинители се позовават на публикации в пресата, в които става въпрос за любовни взаимоотношения между защитника на Цветанов Менко Менков и съдия Ангелова. Менков нарече твърденията несъстоятелни, а Ангелова заяви, че се оттегля, тъй като процесът е натоварен с изключително високи обществени очаквания.

В мотивите за отвода, които прокурор Калоян Ангелов изложи пред съда, са посочени три публикации в пресата, в които се говори за съществувала в миналото връзка между адвоката на Цветанов Менко Менков и съдия Димитрина Ангелова. Менков нарече твърденията „несериозни сплетни" и заяви, че те са публикувани в „булевардни издания". Той заяви, че е предявил граждански искове от по 50 000 лв. срещу всеки от вестниците. По думите на Менков действията на прокуратурата са обидни за съдебната система: „За мен няма никакво съмнение, че прокуратурата се страхува от старта на този процес и няма никакво съмнение в симбиозата на някои среди в прокуратурата с посочените и цитираните от самата прокуратура издания, въз основа на които тя се позова на искането си за отвод. Сарафов е цитиран в една от публикациите, очевидно, че той е свързан по някакъв начин с тези публикации. Очаквал ги е да продължат и очевидно, че той може да има някакво участие".

Самият Цветанов отново апелира за бърз, обективен и справедлив процес. Преди да влезе в залата, той заяви, че вярва в справедливостта на съдебната система и уточни, че нападките, които е отправял в миналото към съда, са били плод на емоционално отношение заради жертвите на организираната престъпност, с които се е срещал многократно.

Във връзка със скандалните публикации, които свързват съдията по делото и адвокатът му, бившият силов министър коментира: „За моите адвокати няма абсолютно никакво значение кой ще бъде съдебният състав. Не знам какво биха написали вестниците, ако се падне на мъж".

Като защитник по делото срещу бившия вътрешен министър, в което той отговаря за осуетяване на наказателно преследване срещу бившия шеф на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров, се присъедини и германският юрист Ханс-Петер Улл. Като мотив да защитава Цветанов адвокатът заяви, че се възхищава на успехите, които той е постигнал като вътрешен министър.

Съдебният състав по делото срещу Цветан Цветанов си направи отвод
netinfo