Съдебната реформа ще премине през 57 конкретни стъпки
Съдебната реформа ще премине през 57 конкретни стъпки / cнимкa: Sofia Photo Agency

В Министерството на правосъдието са набелязали 57 конкретни стъпки по 21 препоръки на Европейската комисия в областта на "Правосъдие и вътрешен ред". Това съобщи министърът на правосъдието Маргарита Попова на пресконференция, след като се срещна с посланиците на страните-членки на Европейския съюз. 

Министър Попова посочи, че за изграждането на този план от МП са се срещнали с администрацията на всички министерства, ръководители на съдилища и членове на Висшия съдебен съвет. Тя уточни, че планът за действие е групиран в два раздела. Първият е за реформи в съдебната система, а вторият - за противодействие на организираната престъпност и корупцията. Този план ще трябва да бъде осъществен в рамките на 3-4 месеца.

В тези 57 стъпки има и отделен план за постоянни мерки, каза министър Маргарита Попова. Това са мерки, които са действали досега, като в тях се включва мониторинг на съдебната система, организация на работата и дейността на Инспектората към ВСС. В сряда този график ще бъде гласуван в Министерския съвет, посочи още министър Попова. Тя уточни, че в графика са включени предложения за законодателни промени и преглед на антикорупционното законодателство. В него е включено и преразглеждане на законите за конфликт на интереси и за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност.

Ще бъдат предприети и мерки за създаване на по-голяма прозрачност в избора на ръководители на съдилищата. Министър Попова съобщи, че специализираните екипи в Министерството на правосъдието ще бъдат отделени в три групи - за европейските фондове, за организираната престъпност и по отношение на корупцията.