Съдебен охранител уреждал постове срещу парични суми
Съдебен охранител уреждал постове срещу парични суми / снимка: БГНЕС

Състав на Окръжния съд в Благоевград, председателстван от магистрата Красимир Аршинков, даде ход на наказателния процес срещу отстранения неотдавна от областното звено "Съдебна охрана" Милен Попов от Разлог.

Униформеният охранител е обвиняем за въвеждане в заблуждение на няколко лица, от които получавал суми от 2000 до 7000 лева срещу голословни обещания, че ще ги уреди на работа в системата на правосъдното министерство, разкри пред Дарик началникът в ресорната дирекция Иван Зашев.

По време на работата му в звено "Съдебна охрана", Милен Попов измамил приятеля си от детинство от село Бачево Борис Любенов. Попов получил от Любенов 2000 лева, взел му всички документи за кандидатстване за длъжността съдебен охранител, но платената услуга така и не била осъществена.

Последвали жалби от страна на Борис Любенов в разложката полиция и прокуратурата. До наказателно производство се стигнало след като лично началникът на полицията в Разлог Тома Добрев сезирал правосъдното министерство за действията на служителя Милен Попов, разказа началникът в главна дирекция "Съдебна охрана" Иван Зашев.

По аналогичен начин Милен Попов излъгал и съгражданката си Татарска, която е бивш съдия-изпълнител в Разлог. На нея Попов обещал, че ще я уреди на работа в служба "Пробация", но срещу сумата от 6700 лева. Татарска дала парите, без да се замисля, но не станала пробационен инспектор. Милен Попов и към днешна дата не е върнал парите й, категоричен е свидетелят Иван Зашев.

По делото срещу екссъдебния гард са събрани и други доказателства по жалби на излъгани кандидати за служба. На своя съгражданка от Разлог Милен Попов пък обещал да я запише студентка в Югозападния университет в Благоевград. Фризьорката Даниела Обецанова заплатила 1800 лева, но си останала само с желанието да получи висше образование.

Милен Попов се яви по делото без адвокат. Правата си в залата отстоява сам. Процесът продължава през април.

Други новини от Благоевград