Събитията в Украйна не са влияят на политическите нагласи у нас
Събитията в Украйна не са влияят на политическите нагласи у нас / снимка: БГНЕС

Събитията в Украйна не са повлияли съществено върху вътрешнополитическите нагласи в обществото, показва проучване на „Медиана”, направено между 31 март и 5 април сред 1002 души. По отношение на Украйна обществото се консолидира около идеята „Западът е виновен, но и Русия не е съвсем права”, коментира Кольо Колев.

Доколкото има „по-права” страна или „по-малко неправа”, предпочитанията са на руска страна, отбеляза той. На въпрос „Одобрявате ли, или не, действията на ЕС и САЩ в събитията в Украйна” 6 на сто отговарят утвърдително, 20% - „донякъде”, 41 на сто - не одобряват, а 33% не могат да преценят. Попитани дали одобряват, или не, действията на Русия във връзка със събитията в Украйна, 17% отговарят с „да”, 21 на сто - донякъде, 33% - че не ги одобряват, а 29 на сто не могат да преценят.

24% оценяват като правилно това, че България не признава референдума в Крим, 35 на сто смятат, че е неправилно, а 41% не могат да преценят. За по-твърди икономически и политически санкции срещу Русия се обявяват 13 на сто, срещу това са 40%, а 47 на сто не могат да преценят.

39 на сто от анкетираните са категорични, че ще гласуват на изборите за Европейски парламент, 33 на сто отговарят, че е по-вероятно да отидат до урните, 14 на сто заявяват, че е по-вероятно да не гласуват, а други 14% отговарят, че няма да гласуват. 25 на сто оценяват предстоящите евроизбори като много важни за страната, 40% ги определят като важни „донякъде”, за 17 на сто са не много важни, а 12 на сто смятат, че не са важни.