Събитията около МВР са оздравителен процес, не скандали
Събитията около МВР са оздравителен процес, не скандали / netinfo
Министър-председателят Сергей Станишев е поискал документи от Държавна агенция по национална сигурност (ДАНС) заради срещите на вътрешния министър Румен Петков с оперативно интересни лица. Подробности около документите Станишев не уточни.

Станишев допълни, че поисканите от него документи са били предоставени на Комисията по обществен ред и сигурност.

„Това, което мога да кажа на базата на тази информация е, че министърът е действал съобразно практиките и правилниците на Министерство на вътрешните работи”, каза Станишев.

Сред многото думи, полуистини и откровени лъжи на бивши служители на МВР, голяма част от които са с политически амбиции, има опасност да се загуби смисълът на това, което се случва. Така коментира министър-председателят скандалите около вътрешното министерство.

На въпрос дали вътрешният министър Румен Петков трябва да продължи да е на поста си, Станишев отговори:

„Отношението ми към министъра на вътрешните работи се формира на базата на отношенията ми към него като политическа фигура. Той не е професионален ръководител на оперативната дейност, на една или друга структура в министерството”.

Според Станишев е странно събитията в МВР да бъдат определяни като скандали, тъй като по-скоро били оздравителен процес. Необходимо е да се направи проверка на службата, която отговаря за специалните разузнавателни средства (СРС), след което да има законодателни промени, подчерта премиерът.

Нормативните изменения според Станишев трябва да са както по отношение на оперативната дейност в МВР, така и по отношение използването на СРС-та.