Събират дължими сметки за ток с изпълнителен лист
Събират дължими сметки за ток с изпълнителен лист / netinfo

Неплатените дългове за ток ще могат да бъдат събирани принудително с изпълнителен лист въз основа на извлечения от сметките, без да е необходимо задълженията да се доказват в съда. Това решиха депутатите, които приеха спорния текст от промените в Закона за енергетиката.

Електроразпределителните дружества ще запазят съществуващото и в момента право да искат издаването на изпълнителен лист за събиране на дължимите сметки само въз основа на извлеченията от написаната от самите тях сметка.

Опозицията оспори приемането на тази законова разпоредба с аргумента, че това би ощетило потребителите и те не биха могли да се защитят в съда, ако са станали длъжници по погрешка или сметките им са надписани. Принудителното събиране на вземанията без те да са доказани в съда беше наречено от опозицията престъпление и нарушение на конституцията. Не може извлечение от сметка да бъде документ, защото самата тя подлежи на оспорване, заяви Иван Костов.

От мнозинството защитиха текста с аргумента, че и други задължения по закон могат да се събират по тази съкратена съдебна процедура. Според управляващите това е начинът по бърза процедура да се притиснат недобросъвестните длъжници, като се защитят от фалит и самите доставчици на комуналната услуга. Не може да се стимулират неизправните длъжници, защото ще спрат да плащат и другите, заяви Татяна Дончева от левицата. Като добави, че ако тези въпроси минават през съда вероятно делата в софийския районен съд ще се увеличат с 30 хиляди.

Юристи от мнозинството обясниха, че въпреки бързата съдебна процедура с издаването на изпълнителен лист, гражданите, които дължат сметки за ток може в седемдневен срок от получаването на призовката за доброволно изпълнение, да предявят възражения. В този случай изпълнението се спира до произнасянето на съда.

Друг текст от закона, който предстои да бъде гласуван от парламента, предвижда да се запази възможността за бързо събиране на дължимите сметки с изпълнителен лист и за парното.