/ Продължаваме Промяната
"В момента се обсъжда план как да бъдат евакуирани 18-те български моряци, които са блокирани на кораба "Царевна" в пристанището на Мариупол. На етап съгласуване е и предложението за спиране на достъпа на руски кораби на българските пристанища". Това коментира в Бургас министърът на транспорта Николай Събев, предаде БГНЕС.

По думите на Събев, забраната за влизане на руски кораби у нас ще има последствия за българския бизнес.

"Тези ограничения, които евентуално биха могли да бъдат наложени, не бива да касаят нефтопродукти, газ, пропан- бутан, ядрено гориво и други стратегически суровини за нашата икономика. Някои конвенционални стоки, които могат да бъдат доставени чартирани с друг флаг. Много руски кораби работят под друг флаг. Много руски предприемачи и собственици на стоки и товари, всъщност не са с руски флаг, а са с офиси и кантори в Швейцария и т.н", обясни Събев.

По думите му от момента, в който е започнала войната било ясно, че няма печеливши.

"Оттук нататък са само загуби. Очевидно е, че българският бизнес губи от всички тези ограничения. В наш интерес е с колегите от ЕС да създадем този икономически блок, който да принуди Русия да спре войната", заяви министър на транспорта .

Председателят на транспортната комисия в НС Борислав Гуцанов заяви, че се обсъжда план за евакуация на моряците блокирани в Мариупол.

"Няма досега някакви оплаквания от страна на моряците. Имаше един от екипажа, който имаше желание да се прибере в България, така че имаме постоянна връзка с корабособственика", заяви Гуцанов. 
БГНЕС