Събарят ромско гето в район Възраждане
Събарят ромско гето в район Възраждане / netinfo

До седмица ромското гето „Баталова воденица” в район Възраждане ще бъде премахнато, това съобщи заместник-кмета по сигурността на София Цветан Цветанов.

След серия обжалвания от Българския хелзинкски комитет, върховният административен съд потвърди като законна заповедта на кмета на район Възраждане Ева Сеизова за принудително извеждане на незаконно настанилите се граждани.

Преди премахването на гетото общината ще инициира работна група, включваща представители на социалното министерство, министерството на вътрешните работи и прокуратурата. Така според заместник-кмета Цветан Цветанов ще се осигури максимална прозрачност на действията на общината.

Няма да позволим ромите да отидат в други райони каза Цветанов и допълни, че политиката на общината ще бъде да не позволява обособяването на нови махали. В момента се обобщават данните за точния брой на гетата в София, това в „Баталова воденица” съществува от 30 години и в него живеят повече от двеста души. Голяма част от тях имат къщи по родните си места, но има и такива, които няма къде да отидат.

Идеята за къщи, които да бъдат построени специално за ромите на мястото на съборените гета, ще се осъществи само при финансиране от ЕС, каза Цветанов.