Събарят остатъците от рухналата сграда
Събарят остатъците от рухналата сграда / netinfo

Продължава срутването на опасната стена от сградата-убиец на улица „Алабин” в столицата. Районът е отцепен от полицията, евакуирани са хората, работещи и живеещи в района. Ср.прян е токът и водоподаването. Кучетата от Планинската спасителна служба издирваха цяла сутрин хора под развалините, други жертви не са намерени.

Със заповед на изпълняващия в момента длъжността кмет на София Цветан Цветанов и на главния архитект на града Петър Диков започна и взривяването на опасната стена. Районът ще бъде отцепен, докато стане безопасно място.

Фирма „Хрисома” е 100% собственик на това опасно място, общината няма никакво участие в собствеността на сградата. Собственикът и инвеститорът ще понесат отговорност за това, което се случи, каза тази сутрин зам.-кметът по сигурността Цветан Цветанов.

Не е ясно коя е фирмата, правила ремонта, защото няма издадено разрешително за това.

Следователите са разпитали работници от обекта, разпитвани са и собствениците на сградата.

През 2003 година Георги Угринов, директор на Националния институт за паметниците на културата, е подал информация за лошото състояние на тази сграда. Тогава обаче районният кмет не е предприел нищо тази сграда да бъде укрепена, съобщи Цветан Цветанов.

Зам.-кметът по сигурността е изпратил писма до всички кметове, които трябва да изготвят списък с това колко са потенциално опасните и нестопанисвани сгради в столицата.