Събарят негодните за обитаване къщи в Бисер
Събарят негодните за обитаване къщи в Бисер / снимка: Impact Press Group
Събарят негодните за обитаване къщи в Бисер
50773
Събарят негодните за обитаване къщи в Бисер
  • Събарят негодните за обитаване къщи в Бисер

В харманлийското село Бисер започна разрушаването на негодните за обитаване къщи, пострадали в наводнението от 6 февруари. 50 жилищни постройки трябва да бъдат изравнени със земята в срок до 8 март. Още 107 са пострадалите къщи, които ще бъдат ремонтирани. За две от тях ангажимент поеха от община Русе и община Бургас.

За 10 постройки, които трябва да бъдат сринати, са готови заповедите и през деня багерите събориха първо дома на 74-годишната Тянка Найденова, която го е обитавала в продължение на 53 години. „Дано да стане по-хубава, по-здрава... Направо не ми се живее тук", каза жената през сълзи.

Предстои на разчистените терени до септември да бъдат построени нови къщи, коментира областният управител на Хасково Ирена Узунова: „Проектите са много красиви къщи. Съразмерни са на това, което е загубено от хората. Има много и различни типове проекти - от 60 кв./м до 120 кв./м на жилище.

От Българския футболен съюз (БФС) ще възстановят селския стадион и ще дарят екипи и оборудване на мъжкия и детския отбори в Бисер. Антон Попов от футболния съюз се ангажира за откриването на терена да има елитен тим: „При факта, че толкова години тук е имало футбол и хората са успели да съхранят това съоръжение, ние просто сме длъжни да ги подпомогнем".

Началникът на областната служба „Пожарна безопасност" в Хасково комисар Николай Вълчев ще бъде награден с най-високото отличие в МВР, съобщи директорът на дирекцията главен комисар Никола Николов: „Почетен знак първа степен за изключителния му принос по своевременната реакция и ликвидиране на последствията от бедствията на 6 февруари не само в Бисер, а и цялостната организация на територията на област Хасково".

Продължава издирването на изчезналото край Бориславци при наводненията семейство Бойчеви, като в търсенето им ще бъде включен и хеликоптер, информира главен комисар Николов.

Междувременно Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията съобщи, че от днес е възстановено движението по жп линията Харманли-Любимец. В този участък придошлата вода е отнесла над 900 м железопътна линия, а оценката на експертите е показала, че ремонтните дейности ще отнемат поне месец. Възстановено е и нормалното движение в участъка Любимец-Свиленград, единственият проблемен участък остава Гълъбово-Раднево.

Придошлите води на река Бисерска и влошената метеорологична обстановка в региона са нанесли щети от около 3 млн. лева на железопътната инфраструктура, посочват още от министерството.

Други новини от Хасково