Събарят цигански колиби в опожарените гори край Стара Загора
Събарят цигански колиби в опожарените гори край Стара Загора / netinfo

Незаконни цигански постройки в боровите гори край старозагорското село Дъбрава ще бъдат съборени. “Мярката е непопулярна, но се налага, за да предпазим парк „Аязмото” и града от нови пожари”, заяви кметът на Стара Загора д-р Евгений Желев.

Най-малко 100 роми са се заселили незаконно в двата борови масива между с. Дъбрава и Стара Загора. В продължение на една седмица в тези гори бушуваше пожар, заради който беше обявено бедствено положение в общината.

Първите 5 колиби бяха съборени тази сутрин без особено напрежение и с помощта на старозагорската полиция, съобщи д-р Желев. Той сподели, че една част от незаконните постройки се използвали за проституция и сборища на наркомани. 90% от самонастанилите се роми не са от Стара Загора. Полицейски патрули обикалят рисковите от пожари региони на Община Стара Загора.През почивните дни запалени стърнища причиниха пожари в селата Загоре,Бъдеще и Коларово.Най-вероятно утре бедственото положение на територията на 6 села и парк "Аязмото" ще бъде отменено.

Други новини от Стара Загора