Събарят блок 20 в Ямбол
Събарят блок 20 в Ямбол / снимка: DarikNews.bg

Разрушаването на блок 20 в ямболския комплекс „Райна Княгиня" започна сутринта на 18 септември. Събарянето на съоръжението се извършва механизирано, съобщават от общинска администрация.

Районът е обезопасен с временна ограда. Според договора с фирмата изпълнител, дейностите по разрушаването на опасния блок трябва да приключат в рамките на 40 дни, като намеренията са това да стане във възможно най-кратък срок.

Около стотина от бившите обитатели на блока са се настанили на бивак на открито. На пустеещ терен от 10-15 декара те са струпали багажа и покъщнината си. Трета вечер там светят лагерни огньове. Забелязват се импровизирани „къщички", направени от одеяла, килими и пътеки. Те са опънати на метални пръти или дървени летви и греди.

Вчера бяха задържани и двама мъже, рушали панели в блока. Според полицията именно отломки от панел, който двамата разрушавали, повлекли 11-годишната Бюлбюл. Разпитани са свидетели, а задържаните - на 21 и 22 години, са направили самопризнания. Детето пострада следобед на 15 септември след като част от самонастанилите се в блока роми започнаха с чукове и лостове да рушат сградата в отговор на искането от общината до 16 септември да се изнесат. Момиченцето бе прието в областната болница на Ямбол с травми на черепа, гръдния кош, на таза и други увреждания. Състоянието й все още е критично.