Свършиха луксозните номера за коли в София
Свършиха луксозните номера за коли в София / Sofia Photo Agency, архив
Свършиха луксозните номера за коли в София
45700
Свършиха луксозните номера за коли в София
  • Свършиха луксозните номера за коли в София

Най-луксозните поръчкови номера за автомобили в София вече са изчерпани. Това обясни в интервю за Дарик Тихомир Тодоров, началник на групата "Идентификация и технически контрол" към столичния КАТ.

Табелите съдържат кода на областната дирекция на КАТ - за София той е СА - и 6 знака, заместващи поредния номер и серията. Номерата от 6 еднакви цифри  вече са заети, което кара желаещите да си направят номер по поръчка да прибягват до комбинация от букви и цифри.

Тихомир Тодоров каза още, че от 2000 година досега са издаден 68 луксозни номера: „За територията на София за тази година са издадени 10 табели, за миналата са - 6, а 2009-а бяха 12".

Той уточни, че в началото шофьорите са поръчвали шест еднакви цифри, но като се изчерпали този тип номера, са започнали да се търсят други интересни комбинации. Задължителното при тях е да има кода на съответната областна дирекция.

Тихомир Тодоров отбеляза, че за да се сдобие човек с такъв номер, е нужно да подаде заявление до съответния началник на отдел „Пътна полиция": „В рамките на 10 дни се изготвя тази табела, след като бъде заплатена таксата по тарифа 4, номерът се предоставя за ползване".