Под това време вътре е била възрастна жена, която е спасена на косъм от свои съседи
Свлачище разцепи и едва не срути къща в района на град Кирково. Под това време вътре е била възрастна жена, която е спасена на косъм от свои съседи.

„Бях си в стаята и чух страхотен шум. Реших, че е станало земетресение”, разказва за преживяното Росица Боянова от село Орлица. Макар да е приютена от съседи, тя споделя, че иска да се върне в къщата си. „Не съм свикнала да живея в града и съм готова да се върна в дома си, въпреки че е опасно”, категорична е тя, предава NOVA.

Порои и ураганни ветрове удариха Югоизточна България (ВИДЕО)

„Няма да позволим подобно нещо. Постройката е опасна”, категоричен е кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман. Властите са осигурили и общинско жилище, в което да настанят жената.

Свлачището в района е старо. През 2012 година са правени укрепвания по него. През 2016 година обаче е имало сериозно свличане по него. "Има проект за укрепването му. Чакаме одобрение", посочи градоначалникът.

Все още няколко населени места са без ток и вода. В община Кирково помпената станция е без захранване. „В момента екипите работят за възстановяване на електропровода”, каза Шинаси Сюлейман.

Нивата на реките в региона продължават да са повишени. „Вчера нивото на река Върбица, измерено на на спирка Джебел беше 4,5 метра. Нивото там в нормална обстановка е не повече от половината, а през лятото буквално на някои места реката представлява едно дере”, заяви Никола Чанев - областен управител на Кърджали.
nova.bg