Свинаров се дистанцира от решението за Цонев
Свинаров се дистанцира от решението за Цонев / cнимкa: Sofia Photo Agency
Военният министър в правителството на НДСВ и ДПС Николай Свинаров, сега депутат в опозиция от ПГ на Българска нова демокрация, обяви, че няма нищо общо с решението но НДСВ да номинира Николай Цонев за министър на отбраната при ремонта на кабинета. Свинаров добави, че има резерви към тази номинация. Чуйте какво още каза Свинаров пред журналисти в парламента относно твърденията за конфликт на интереси между частния бизнес на Цонев и държавния пост, който заема:

Първо го вързаха с това как работи с частния си бизнес заедно с държавния, но има органи в държавата, които трябва да установяват тези неща. По никакъв начин за един човек, за който даже няма преписки и обвинения, не е редно да се говори по този начин.

Добър ли е изборът на лидера на НДСВ?

Оценката е трудна, тук трябва да има политическа оценка. Аз лично от политическа гледна точка имам резерви за това, че бивш военен е на цивилна длъжност. Добре знаем, че системата на политическите кабинети е нещо, което е различно това, което се случваше през предходните 45 години.

Отворена ли е вратата на БНД за Веселин Близнаков, ако той реши да напусне на НДСВ като се върне в парламента?

БНД е отворена парламентарна група. Разбира се, на първо място е волята на г-н Близнаков, ако бъде сменен. И след това ще коментираме, ако той има такава воля.

Очаква се именно Николай Свинаров да оглави бъдещата партия Българска нова демокрация, чието учредително събрание е през май.