Свинаров: Едва ли ще разберем кой е поръчал незаконното подслушване
Свинаров: Едва ли ще разберем кой е поръчал незаконното подслушване / netinfo
Свинаров: Едва ли ще разберем кой е поръчал незаконното подслушване
63419
Свинаров: Едва ли ще разберем кой е поръчал незаконното подслушване
  • Свинаров: Едва ли ще разберем кой е поръчал незаконното подслушване

Разследването на сигнала за незаконно подслушване едва ли ще разкрие по чие разпореждане са извършени конкретните незаконни действия.

Това коментира бившият министър Николай Свинаров, който ръководеше и парламентарната вътрешна комисия в 40-тото Народно събрание. В интервю за Дарик Свинаров допусна, че дори и да има яснота за поръчителите на незаконното подслушване прокуратурата не би обявила това преди изборите. Той е категоричен, че е нужно национално звено, което да отговаря за прилагането на СРС-тата с работещ механизъм за граждански контрол.

„Ние, разбира се, нямаме данни точно кой, колко пъти и как е подслушван, но изнесените данни ни дават основание да направим извода, че специфичната техника за реализиране на това подслушване е използвана извън рамките на закона, а това вече е незаконно подслушване", обясни бившият министър.

По думите му трябва да се намери ясен механизъм това не само да бъде ограничено, но и да бъде направено невъзможно.

„Ние като български граждани трябва да си дадем отговор на въпроса - ще пазим политиците от службите или службите от политиците? Защото, ако говорим за политически и граждански контрол, той трябва да бъде реализиран на всички нива. Не, разбира се, в пряко оперативната дейност, но в механизмите за използване на специалните разузнавателни средства. Без такъв контрол ще отидем дотам - всъщност службите ли ръководят държавата или политиците ръководят държавата? И ако службите ръководят държавата, това няма много да прилича на демокрация", добави Свинаров.

Според него министърът би трябвало да знае за подслушванията и ако не знае, това си е по негова вина.

„Според мен в тази част разследването няма да доведе доникъде. Да разберем конкретните незаконни действия дали са извършени по нечие разпореждане, в това число - и по разпореждане на министъра на вътрешните работи. Ако е имало такива разпореждания, очевидно те нямат своето писмено начало и ако достигнем до фазата дума срещу дума, ще бъде едно много тежко разследване и то без ясен и категоричен резултат. В тази част не съм оптимист, че ще се стигне до истината за поръчката. Дори да имаме някаква яснота, аз се съмнявам, че прокуратурата би обявила подобно нещо преди изборите, защото така би повлияла, може би не съвсем добронамерено, на изборните резултати", каза още Николай Свинаров.