Свинаров бе избран за лидер на БНД
Свинаров бе избран за лидер на БНД / снимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова
Николай Свинаров беше избран за председател на Българска нова демокрация на учредителния конгрес на партията. Други кандидатури за този пост не бяха издигнати.

На учредителното събрание на Българска нова демокрация присъстваха над 700 делегати от цялата страна.

Стефан Софиянски, Анастасия Мозер и Елеонора Николова поздравиха делегатите, като основният лайтмотив в обръщението и на тримата беше готовност за съвместна работа. Въпреки отправената покана към всички представители на десни партии, на учредителното събрание нямаше представител на ГЕРБ.

Не искам да си обяснявам нито едно отсъствие, нито едно присъствие, коментира председателят на партията Николай Свинаров. ГЕРБ засега води политика, с която ясно заявява, че ще участва самостоятелно на следващите парламентарни избори, коментира той. В цялото дясно политическо пространство ние не отхвърляме нито един от възможните партньори, надяваме се, а и чухме от приветствията на конгреса, че повечето политически партии в десния политически спектър очакват една съвместна работа за един добър успех на следващите парламентарни избори, допълни лидерът на БНД.

Основните цели на БНД ще са изграждането на нова България, защита на националните интереси, утвърждаване на международния авторитет на страната и върховенството на закона.

В устава е записано още, че БНД ще работи за повишаване жизненото равнище, утвърждаване ролята на гражданското общество и равни възможности за всички български граждани.

Управлението на всички нива трябва да бъде отворено и прозрачно, а политиката насочена към регионите, са част от принципите, от които ще се ръководи в своята политическа дейност новосъздадената партия.