Свикват експертна група във връзка с новия Закон за камарата на строителите
Свикват експертна група във връзка с новия Закон за камарата на строителите / netinfo
Днес омбудсманът на Република България Гиньо Ганев свиква първото от поредица работни заседания за обсъждане на искането на браншови организации (Съюза за стопанска инициатива, Българската предприемаческа камара, Националната асоциация на строителите на жилища в България и Националната строителна федерация) за сезиране на Конституционния съд по повод новия Закон за камарата на строителите. В обсъжданията ще вземат участие юристи и други експерти в областта на строителството, представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на други държавни органи.

В искането до омбудсмана, подадено от група браншови организации, се твърди, че Законът за камарата на строителите по недопустим начин нарушава свободата на сдружаване, ерозира социалния диалог и създава ненужни монополни и квазидържавни структури.

Към омбудсмана се обърнаха и редица организации, които не споделят тези виждания и подкрепят новия закон. Сред тях са, например, Българската строителна камара, Българската браншова камара „Пътища”, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Българската стопанска камара.

След като бъдат разгледани аргументите на всички заинтересовани работодателски и браншови организации, омбудсманът ще се произнесе с мотивирано становище по отправеното към него искане.