Световен ден за борба с болестта на пушачите
Световен ден за борба с болестта на пушачите / netinfo

От 10:00 до12:00 часа пред сградата на Министерството на здравеопазването ще се проведе функционално измерване на дишането с мобилен апарат. Поводът е Световният ден за борба с хроничната обструктивна белодробна болест, а идеята – да бъде привлечено общественото внимание, за своевременно диагностициране на това заболяване и неговото адекватно лечение.

Хроничната белодробна обструктивна болест е една от най-големите заплахи за здравето на съвременния човек. По данни на СЗО между 10% от населението в света страда от ХОББ. По приблизителна оценка това означава около 600 милиона жители, като болестта е три пъти по-разпространена, отколкото се смяташе досега. “Болестта на пушачите” взима по 250 жертви на час в света и се очаква до 2020 година да е третата най-често срещана причина за смъртност след инфарктите и инсултите.

Смъртността от ХОББ достига почти 3 милиона случая годишно и днес е на четвърто място като причина за смърт, дори преди СПИН. Въпреки това информацията на обществото за него е крайно недостатъчна. Едва 25% от болните са диагностицирани, а 75% не знаят, че имат болестта. Тъй като промените при ХОББ настъпват бавно, човек привиква към състоянието си или го отдава на процеса на “стареене”, казват специалистите .

Това е една от причините да не се търси лекарска помощ или да се търси много късно, когато болестта е вече твърде напреднала и оказва съществено влияние върху ежедневието. За това и начина на отбелязване на световния ден за борба със заболяването е с цел освен безплатно да се измери дишането, да бъде привлечено и вниманието върху това заболяване.