Светослав Спасов е 14-ият напуснал НДСВ
Светослав Спасов е 14-ият напуснал НДСВ / netinfo

Депутатът Светослав Спасов е четиринадесетият депутат, който напусна НДСВ и парламентарната група.

Очаква се напусналите и изключените от НДСВ депутати да обявят създаването на новата – осма, парламентарна група в 40-тото Народно събрание.

След като внесат в деловодството на Народното събрание документите за създаването на новата група, бившите жълти депутати ще обявят основните позиции, които ще отстояват в рамките на мандата на този парламент – дали ще бъдат твърда опозиция на тройната коалиция и ще подкрепят ли решения на правителството.

Европейска либерална алтернатива” /ЕЛА/ беше първоначално лансираният вариант за име на новата група. Според бившите НДСВ-депутати е малка вероятността групата да получи това наименование. Очакванията са за председател на групата да бъде избран депутатът Борислав Ралчев. Николай Свинаров и Лидия Шулева пък са другите най-често спрягани имена като възможни за председателския пост.

Преди седмица по предложение лично на лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски от партията и групата бяха изключени Пламен Панайотов, Борислав Ралчев, Борислав Великов и Владимир Дончев. Атанас Щерев напусна сам, преди да бъде изключен.

Действията на ръководството доведоха до излизането от НДСВ на още осем народни представители. Така жълтата група остана с 39 депутати, а мнозинството на тройната коалиция в парламента падна от първоначалните 169 гласа на 155. Към групата на напусналите НДСВ се чакат още Йордан Костадинов и Мариана Костадинова.