/ Guliver/Getty Images
Мачът е предвиден за 12 часа в неделя
Светлана Станева (57 кг) започна с победа на боксовия ринг в Париж. Българката се справи без никакви проблеми с Микаела Уолш от Ирландия, като бе по-добрата във всички рундове.

Лошата новина е, че на четвъртфинала тя ще се изправи срещу Лин Ю Тин. Представителката на Тайван нашумя много в последните дни, тъй като от Световната боксова организация обявиха, че тя се е провалила на тестовете за доказване на пола.
 

Светлана Станева
Guliver/Getty Images


Олимпийска драма: Италианка се отказа само след 45 секунди на ринга срещу трансбоксьорка (СНИМКИ)

Преди ден италианската боксьорка Анджела Карини хвърли бяла кърпа и се отказа само след 45 секунди на ринга срещу алжирката Имане Халиф, другата състезателка, която също не може да докаже, че е жена.

През миналата година Хелиф и Ю Тин бяха дисквалифицирани за световното първенство в Индия. Тогава бе съобщено, че хромозомните тестове на боксьорките са се излезли като XY (жените обикновено имат две X хромозоми, докато мъжете обикновено имат X и Y хромозома). Олимпийските игри обаче се организират от Международния олимпийски комитет, който приема, че щом по паспорт те са жени, тогава могат да се състезават като такива.

Историята и скритият пол: Олимпийска шампионка или олимпийски шампион?

Позицията на БОК

Българският олимпийски комитет за повдигна въпроса за стриктното спазване на равнопоставеността при отделните полове при участието им в Олимпийските игри с официално становище днес.

"Повод за тревогата ни е участието в женския турнир по бокс на Игрите в Париж на Имане Хелиф от Алжир в категория 66 кг и на Лин Ю Тин от Тайван в кат. 57 кг, които преди време не издържаха тестовете за пол и бяха спрени от участие в женските боксови турнири на световно ниво, а сега необяснимо как са записани в програмата на олимпийските игри в Париж при дамите, заявиха от БОК.

От нашия комитет са провели среща в МОК, като са получили отоговр, че двамата спортисти са допуснати до Игрите в Париж, спазвайки всички правила и отговаряйки на всички критерии, както и че МОК няма практика и няма да провежда тестове за полова принадлежност щом в паспорта пише пол „женски“. От своя страна БОК заяви, че иска да подаде официална жалба по случая, на което е отговорено, че такава жалба няма да бъде уважена.

Твърдо сме решени да отстояваме правата не само на българските, но на всички състезателки, които ще бъдат потенциално ощетени от участието на представители на другия пол в надпреварите на жените. Наред с това, изразяваме своето притеснение за здравето на състезателките, тъй като е научно доказано, че ударите на мъжете са много по-силни от тези на жените и могат да доведат до тежки наранявания и трайни травми, заявиха от нашия олимпийски комитет.

Иначе още за мача Станева - Уолш. Иралндката започна доста плахо, а българката също бе по-предпазлива, като опипваше почвата с десни прави. В средата на първия рунд Светла вкара ляв прав, а малко след отва Уолш за първи път влезе в атака, но неуспешно.

Към края на рунда Станева опита мощно дясно кроше, но не бе успешно в целта. В крайна сметка Уолш бе твърде пасивна и първият рунд бе доста скучен и почти без никакви разменени удари. Очаквано и петимата съдии отсъдиха рунда в полза на българката.
 

Светлана Станева
Guliver/Getty Images


В средата на втория рунд Уолш се хвърли с двете ръце напред, което бе поредното ѝ странно действие. Ирландката опита да е една идея по-активна, но срещата отново не бе никак зрелищна. Към края на рунда Уолш получи указания да атакува повече с прави рундове. За втория рунд четри съдии го отсъдиха в полза на българката, а един в полза на ирландката.

Разрешиха на трансджендър боксьорки да се състезават срещу жени на Олимпиадата в Париж

В последния рунд Уолш тръгна по-рисково, но отново бе спряна от поредните десни прави от Станева. Последваха и няколко леви в целта. В последната минута Светлана осъществи чудесна контраатака с три удара. Уолш неспортсменски често при спряна игра или при клинч удряше българката - непозволено.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня