Светият синод решава да приеме ли покаялия се Инокентий
Светият синод решава да приеме ли покаялия се Инокентий / снимка: Sofia Photo Agency, архив: Надя Коцева

Светият синод на Българската православна църква от днес подновява заседанията си от зимната сесия, които ще продължат до 19 декември. Най-важният въпрос на сесията е свързан с организацията на патриаршеския избирателен събор и трябва да се уточнят всички детайли около него, каза Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, който е и наместник-председател на синода до избора на нов патриарх, цитиран от БТА.

На предишните си заседания от зимната сесия Светият синод реши патриаршеският избирателен събор да е на 24 февруари.

Попитан дали на днешното заседание на Светия синод ще се обсъжда покайното писмо на Инокентий с молба за връщане в БПЦ и дали той ще дойде на заседанията на синода, митрополит Кирил отговори, че Светият синод ще реши с какви теми и въпроси ще се занимава, и отново добави, че най-важният от тях е за патриаршеския събор.

На зимната сесия на синода по традиция се обсъждат и финансови въпроси на БПЦ. На въпрос дали ще се разглеждат и бюджетите на епархиите за 2013 г. и ще има ли увеличение на заплатите на свещениците, митрополит Кирил каза, че в Светия синод трябва да постъпят всички бюджети на епархиите, а са постъпили само на някои от тях.

"Очаква се да има увеличение на заплатите в системата на църквата, в тези епархии, в които заплатите са под минималните", заяви наместник-председателят на Светия синод. Ако бъде прието да има увеличение на тези заплати, то ще е малко над минималните заплати и вероятно ще е от 1 януари 2013 г., допълни митрополит Кирил.