/ ThinkStock/Getty Images
По решение на Светия Синод на Българската православна църква - Българска патриаршия, днес на Архангелова задушница, от 9.00 часа в Троянския манастир "Успение Богородично", ще бъде отслужена архиерейска заупокойна Света литургия за седем години от кончината на българския патриарх Максим. Това съобщиха от Българската патриаршия.

Архангелова задушница e, отдаваме почит на починалите

След това, към 10.30 часа, ще има и панихида за приснопаметния първойерарх на БПЦ - патриарх Максим.

На 6 ноември ще се изпълнят седем години от кончината на българския патриарх Максим. Той се представи пред Бога на 6 ноември 2012 г., след като води Българската православна църква повече от четиридесет години, посочват от Българската православна църква.

Патриарх Максим е роден на 29 октомври 1914 г. в село Орешак, Троянско, в семейството на Пена Борджукова и Найден Минков Рачев. Кръстен е с името Марин Найденов Минков.
На 7 март 1971 г. патриарх Кирил се представи в Господа и от 13 март до 4 юли 1971 г. митрополит Максим е наместник-председател на Светия синод.

През 2017 г.: Патриарх Неофит отслужи панихида за годишнината от кончината на Максим

На 25 юни 1971 г. Светият синод в пълен състав пристъпва към избора на трима митрополити, достойни за патриаршеския престол. На 4 юли 1971 г. след Божествена Света литургия, извършена в синодалния параклис "Св. цар Борис" в София, членовете на Патриаршеския избирателен църковно-народен събор, всичко 101 души, се събират в големия салон на Синодалната палата, за да изберат български патриарх и Софийски митрополит.

След гласуването изборното бюро преброява подадените писмено гласове и председателят на изборното бюро обявява Ловчанския митрополит Максим за законно и канонично избран от клира и народа български патриарх и Софийски митрополит.

Списъкът на подписалите акта 101 избиратели, както и всички документи, отнасящи се до Църковно-народния патриаршески избирателен събор, състоял се на 4 юли 1971 г. в София, са издадени още същата година от Синодалното издателство в специален сборник. Патриарх Максим е начело на Българската православна църква от 4 юли 1971 г. до 6 ноември 2012 г.
БТА