Свещениците ще гласуват по съвест при избора на Варненски и Великопреславски митрополит
Свещениците ще гласуват по съвест при избора на Варненски и Великопреславски митрополит / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Свещениците - епархийски избиратели, които ще участват в избора на нов Варненски и Великопреславски митрополит на 15 декември, ще гласуват по съвест, съобщи говорителят на митрополията отец Дончо след приключването на Свещеническата конференция, провела се в крайморския град.

Във форума се включиха почти всички отци от епархията. Според отец Дончо конференцията е свикана, за да се преодолеят проблемите, възникнали след първия избор на митрополит и да се гарантира, че няма да се стига до нови протести и касиране на вота.

Постигнато е съгласие всеки от свещениците - епархийски избиратели да гласува по съвест, да има мир и прошка, посочи отец Дончо. По думите му на 15-ти трябва да бъдат излъчени двамата кандидати за митрополит, които се доближават най-много до идеала за този сан, определен от Свещеното писание и Устава на църквата, предава БТА.

Свещеникът посочи, че бъдещият владика трябва да е преди всичко духовен баща на паството си, да е вярващ и с думи, и с дела.

Сред епархийските избиратели има нагласа изборът на 15 декември да се проведе напълно прозрачно, в присъствието на медиите и на миряни, допълни отец Василий Шаган. Той уточни, че крайното решение това да се случи трябва да вземе временният наместник на епархията митриполит Амвросий.