Супер предложение към суходолци от Борисов
Супер предложение към суходолци от Борисов / netinfo

Столичният кмет Бойко Борисов предлага на жителите на кв. Суходол, за да бъде трайно решен проблемът с третиране на отпадъците на София, на общински терен там да бъде изграден завод за преработка на отпадъци по най-модерната европейска технология, одобрена от Министерството на околната среда и водите и Столичния общински съвет.

Сметището временно да се използва за съхранение на балите, които ще бъдат необходими за работата на завода, предлага Бойко Борисов. Той уверява, че съхранението на балите ще се извършва по определена безопасна технология, включително оборудване на площадки с навеси.

Столичният кмет предлага още група от 30 души, предложени от жителите на Суходол, да посетят за сметка на Столичната община европейска столица, където има действащ завод с избраната и одобрена технология. Предложението на кмета предвижда жителите на Суходол да бъдат освободени от такса смет и данък сгради, а процент от приходите на завода ежемесечно да се превежда в специален фонд "Изграждане инфраструктурата на Суходол", който ще се контролира от граждани на Суходол и район "Овча купел".

Средствата от фонда ще се използват приоритетно за изграждане на цялостна канализация на квартала, подмяна на съществуващия водопровод и изграждане на нов, изграждане на нови и основен ремонт на съществуващите улици, съгласно влезлия в сила регулационен план, вкл. тротоари, озеленяване, улично осветление и др.

Кметът обещава и пълно съдействие за изграждане на квартален хипермаркет, за основен ремонт на училището и изграждане на спортна зала към него, основен ремонт на читалището, изграждане на изцяло нов парк и спортни игрища. Ще се изгради нов обходен маршрут за колите със сметта, който да не минава през населеното място.

В предложението се посочва още, че служебно ще се направи регулационен и за строителен план на всички имоти, попадащи в строителните граници на квартала, Суходол ще бъде газифициран, съобразно желанието и нуждите на населението. 70 процента от работните места в завода ще бъдат запазени за жители на Суходол, като на местни хора ще бъде предложено да участват в ръководството на завода.От центъра на Суходол до II метростанция ще се разкрие директна автобусна линия на интервал от 15 минути.

Територията около бъдещия завод ще се залеси с готови отраснали дървета, се отбелязва в предложението. Конкретните параметри и срокове по отделните точки ще бъдат уточнени на срещи между работна група от Столична община и представители на суходолци, ако жителите на квартала приемат така направеното от Бойко Борисов предложение.

Чуйте в звуковия файла какво каза още Бойко Борисов за Дарик.