Суходолци: Ще обжалваме решението на СОС
Суходолци: Ще обжалваме решението на СОС / netinfo

Столичният общински съвет отмени решението си за затваряне на сметището в Суходол на днешното си извънредно заседание. Според председателя на Комисията по екология в общината Нели Манова, това решение на СОС не означава отваряне на сметището веднага, а е още един от вариантите за излизане от кризата с боклука.

Ето какво каза Венцислав Божилов от Инициативния комитет на Суходол относно решението.

Коментарът ми е, че вземат неправилно решение, тъй като по законен път сметището не може да бъде отворено, тъй като се нарушават редица нормативни наредби и Закона за опазване на околната среда. Силният на деня, а именно правителството, решава, че трябва да помогнат по този начин.

Ако сметището в Суходол се отвори, това според вас е под политически натиск, така ли е?

Абсолютно, за мен това е политическа игра.

Вие какво ще направите след това решение?

И друг път съм заявявал. Ще използваме всички беляза на демокрацията. Диалогът и убежденията явно не са достатъчни, преминаваме на втората степен – съдебни искове, т.е. решаване чрез съдебен арбитраж и след това гражданите ще си кажат, тъй като те имат право да протестират, съгласно хартата на Рио де Жанейро, където без участие и съгласие на гражданите не могат да се изграждат екологично замърсяващо обекти.