Студентски град отдавна няма, твърди Сергей Игнатов
Студентски град отдавна няма, твърди Сергей Игнатов / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Системата на образование ще има увеличение на бюджета за 2013 г. със 142 млн. лева, каза пред БНТ министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

В МОМН никога не се диша леко, на мен учители под прозореца никога не са ми викали, защото аз се чувствам един от тях, тъй като цял живот съм се занимавал с преподаване. На фона на кризата и на другите министерства увеличението на 142 милиона наистина е добре, допълни Игнатов и посочи, че днес предстои обсъждане на бюджета в Комисията по образование в Народното събрание.

Младите учители вече ще започват със заплата от 500 лева, казвам го със свито сърце, но все пак е увеличение, заяви още Сергей Игнатов. До момента стартовата заплата в системата беше 430 лева, въпреки увеличението, тя пак ще е по-ниска от средната за страната. Заплатата за старши учители става 530 лева, каза Игнатов. В системата за годините на кризата има едно постепенно увеличение, което не се усеща - то е от 12%, но кризата наистина е тежка, коментира образователният министър.

Няма нужда да се въвежда задължителен майчин език, каквито предложения се чуха, смята министърът. Това няма как да стане, защото майчиният език в България не е един или два. Най-важното е, че никой не е лишен от правото си в момента, допълни Игнатов.

По повод идеите за промени в Закона за висше образование, които ограничават дейността на заведенията в Студентски град, Игнатов заяви: „Студентски град отдавна няма, има район на София с концентрация на студентски общежития в него”.