Студенти протестираха срещу по-високите такси в Плевен
Студенти протестираха срещу по-високите такси в Плевен / снимкa: Дарик - Плевен
Студенти протестираха срещу по-високите такси в Плевен
32540
Студенти протестираха срещу по-високите такси в Плевен
  • Студенти протестираха срещу по-високите такси в Плевен

С мирен протест започна учебната година в Медицинския университет в Плевен. Студенти от пети и шести курс Медицина застанаха срещу двойното увеличение на годишните им такси за обучение, въведени от тази година за всички висши медицински училища в България.

Около 100 бъдещи лекари отказах да присъстват на първите лекции, за да изразят своето недоволство срещу решението на образователното министерство да приравни годишните такси на петокурсниците и шестокурсниците с тези на останалите курсове. Вместо досегашните 450 лв., от тази година горните курсове ще трябва да заплащат 900 лв.

„Настояваме да се отмени увеличението на таксите и да ни бъдат върнати старите такси както е било до сега. Ние сме приети преди приетия закон за увеличаване на таксите, който беше учебната 2007-2008 година и имаме т. нар. заварено положение, според което трябва да завършим при същите условия, при които сме започнали", заяви един от организаторите на протеста - петокурсникът Александър Серафимов.

На протеста присъстваха и студенти от по-малките курсове, чиито такси не са вдигнати:

„Ние сме тук, за да ги подкрепим понеже няма гаранция дали това няма да се случи с нас", поясни третокурсникът Светослав Тодоров.

Трима от организаторите на протеста бяха поканени за среща с ръководството на Медицинския университет, пред което поставиха своите проблеми.

„Студентите са абсолютно прави по отношение на техните искания", каза на срещата ректорът проф. Григор Горчев и обясни, че размерът на таксите е решение на по-високо ниво:

„Ние в момента изпълняваме министерско постановление. Няма как да не го изпълним. Може временно да стопираме плащането на таксата на пети и шести курс, да ги разсрочим. Студентите са напълно в правото си".

Проф. Горчев поясни, че незаписалите се студенти няма да загубят правото си на общежитие и ще им бъде позволено да посещават лекции и упражнения докато въпросът с таксите бъде решен.