/ ThinkStock/Getty Images
Прогноза за времето за 30 ноември, петък
През нощта облачността над по-голямата част от страната ще се задържи значителна и на отделни места ще превалява слаб сняг. Разкъсвания и намаления на облачността ще има над Югозападна България. Минимални температури в Северна България и по високите полета: между минус 11 и минус 6 градуса, в Южна - между 6 и минус 1 градуса, в София - около минус 10 градуса.

В петък над Северна и Източна България облачността ще е значителна и на отделни места ще превали слаб сняг. Предимно слънчево ще бъде над Югозападна България, а до края на деня намаление на облачността ще има над много райони и от останалата част от страната. Сутринта на места в котловините ще бъде с мъгла. Ще духа слаб, в Източна България - умерен, а по крайбрежието на морето - силен север-североизточен вятър. Максимални температури - в Северна България: между минус 6 и минус 2 градуса, в Южна България и по крайбрежието на морето - предимно между 0 и 5 градуса, в София - около минус 2 градуса.

жена зима студ времето
ThinkStock/Getty Images

Ледената красота на зимата (СНИМКИ)

Над Черноморието ще бъде предимно облачно, с превалявания от слаб сняг, по южното крайбрежие - дъжд и сняг. Ще духа умерен и силен северен вятър. Максимални температури: между 0 и 5 градуса. Температурата на морската вода е 11 градуса. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

карта
netinfo

Жълт код за студено време е обявен за 20 области на страната за 30 ноември, петък, показва справка в сайта на НИМХ-БАН. Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Софийска област, столицата София и Перник. В областите  Добричка, Варненска и Бургаска ще духа умерен, по крайбрежието силен северен вятър, който в комбинация с ниските дневни температури, ще създава усещането за много студено време.

времето дъжд жена коте
ThinkStock/Getty Images

В останалите области, за които е в сила жълт код за студено време на 30 ноември, температурите през деня ще останат под нулата.

Над планините ще духа умерен източен вятър, който през деня ще отслабне, а вечерта ще се ориентира от югозапад и ще започне да се усилва. Предимно слънчево ще бъде над планините от Югозападна България, като през деня намаления на облачността ще има и над масивите от останалата част на страната. Ще бъде почти без валеж. Максимална температура на 1200 метра - около минус 2 градуса, на 2000 метра - около минус 6 градуса.

Рязката промяна на времето крие опасности на пътя, полицията с важни съвети

През нощта срещу събота вятърът в много райони ще стихне и минималните температури ще са ниски - между минус 15 и минус 10 градуса, в Южна България - до минус 5 градуса. В събота и дневните в Северна България ще остават под нулата - предимно между минус 7 и минус 2 градуса, в Южна ще са между 0 и 5 градуса. От запад ще се появи висока облачност.

зима куче жена времето
ThinkStock/Getty Images

В неделя ще се затопля, повече в планините и планинските райони, а в западната и централната част на Дунавската равнина ниската облачност ще се задържа през целия ден и ще остава студено, с отрицателни дневни температури.


Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg
 
НИМХ-БАН, БТА