Студена вълна обхвана страната, минус 23 градуса в Алфатар
Студена вълна обхвана страната, минус 23 градуса в Алфатар / снимка: Sofia Photo Agency
Студена вълна обхвана страната, минус 23 градуса в Алфатар
25358
Студена вълна обхвана страната, минус 23 градуса в Алфатар
  • Студена вълна обхвана страната, минус 23 градуса в Алфатар

Прогнозите за нахлуване на студен фронт у нас се сбъднаха. Рекордно ниски температури бяха отчетени в град Алфатар, Силистренска област, минус 23 градуса бяха измерени там сутринта. Следващата седмица в града няма да работят детските градини, вероятно в понеделник, когато там се очаква да е още по-студено, ще затворят врати и училищата, съобщи пред Дарик кметът Радка Желева.

От Главната инспекция по труда припомниха, че при неблагоприятни климатични условия работодателят е длъжен да вземе мерки за опазване здравето на служителите си. От Българския червен кръст обявиха готовност да помагат на нуждаещите се по време на студовете.

Засега в община Алфатар не е обявено бедствено положение, съобщи кметът Радка Желева, която промени работното време на администрацията заради студа. Служителите имаха по-малка обедна почивка, за да си тръгнат по-рано: Тъй като навсякъде прозорците замръзнаха, при положение, че работят парните ни инсталации и е адски студ навън.

От Главна инспекция по труда напомнят, че при неблагоприятни климатични условия работодателят има право да промени работното време. Виолета Добрева - директор на дирекция "Условия на труд" в инспекцията посочи още от основните мерки, които биха могли да предприемат работодателите в такава ситуация: "Да осигурят специално работно облекло, тонизиращите напитки и кабини или отоплени помещения. Топли напитки - няма алкохол".

Заради усложнената зимна обстановка и предстоящото рязко застудяване Националният съвет на Българския Червен кръст изпрати указания до своите областни организации при необходимост да предприемат мерки за осигуряване на навременна помощ и предпазване от измръзване.

Отложете пътуването, ако не е наложително, част от пътищата ще се окажат затворени поради навявания, съветват от БЧК.

Ако непременно трябва да тръгнете, за предпочитане е да пътувате с влак. Ако все пак решите да ползвате автомобил, поставете вериги, носете мобилен телефон. Изберете първокласните пътища, добавят от организацията.

Какво ще е времето през следващите дни, четете във Vremeto.bg