/ ThinkStock/Getty Images
В петък още преди обяд от север валежите ще започнат да отслабват и спират, най-късно, вечерта, в Рило-Родопската област и югозападните райони. След обяд и вятърът ще отслабва. Застудяването ще продължи и максималните температури ще са между минус 3 и 2 градуса. Атмосферното налягане ще се повишава и след обяд вече ще е по-високо от средното за месеца.

ThinkStock/Getty Images

Жълт код заради очаквани валежи от сняг и силен вятър е обявен за общо 13 области в страната - Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Хасково, Кърджали, Смолян, Ямбол, Варна и Добрич. В други две области предупреждението е от по-висока оранжева степен - Бургас и Сливен.

НИМХ

В сутрешните часове ще бъде с умерени снеговалежи, в комбинация със силен до бурен вятър от север-североизток с пориви 30 м/с. В тези райони ще има условия за виелици и навявания. Очаква се да се образува снежна покривка до 10-15 см.

Температури от -20 до 15 градуса през януари

В планините ще е облачно с валежи от сняг. До сутринта в Рило-Родопския масив и западните и централните райони на Стара планина снеговалежите ще са значителни, все още ще е ветровито със силен, временно бурен вятър от север-североизток и ще има условия за навявания.

ThinkStock/Getty Images

По-късно през деня валежите ще отслабват и спират, най-късно в масивите в Югозападна България, вятърът ще отслабва. Температурите още ще се понижат и максималната на височина 1200 м ще е около минус 7 градуса, на 2000 м -  около минус 12 градуса.

Снежна красота: 12 места в Европа, които трябва да видите през зимата (СНИМКИ)

По Черноморието ще бъде предимно облачно и ще има валежи от сняг, по Южното Черноморие - преди обяд значителни. Ще е ветровито - през нощта и преди обяд със силен до бурен вятър от север-североизток. След обяд валежите ще спират, вятърът ще отслабва. Максималните температури ще са между 0-2 градуса. Вълнението на морето ще бъде 4-5 бала. Температурата на морската вода е около 7 градуса.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg
НИМХ-БАН