Струва си, че оглавих правителството, заяви Орешарски
Струва си, че оглавих правителството, заяви Орешарски / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„Хората избират кой да ги ръководи и не се интересуват той как се чувства. Те искат резултати".

Това каза министър-председателят Пламен Орешарски пред бТВ.

„Убеден съм, че си струва, че оглавих правителството. Не толкова в личен план - в личен план е ограничение и наказание, в обществен план се надявам, че обществото, ще бъде в по-добро състояние. Винаги си струва да се направи такова усилие", обясни премиерът.

Той допълни, че не си е представял, че събитията ще се развият точно по този начин.

„Не съжалявам, мисля, че си струва", повтори Орешарски и допълни, че има прекалено много хора, чиято подкрепа усеща и това го мотивира да работи.

„Поетите мерки през последните 6 месеца бяха повече стабилизиращи, важно беше да завършим успешно финансовата година, защото в средата на годината ситуацията никак не изглеждаше добре. Днес мога да потвърдя добро приключване на годината, заяви Пламен Орешарски.

Според него изразът "държавата, това съм аз" отдавна не е актуален.

„Много е опасно да допуснем ситуация, в която един човек взема всички решения, каза премиерът в отговор на въпроса "Кой управлява държавата?".

„В рамките на изпълнителната власт е съвсем ясно кой взема решенията. Диалогът между премиер и парламентарни групи е задължителен във всички правителства", каза още Орешарски и допълни, че натиск към него няма.

По думите му за 6 месеца се е оформил доста добър колегиален стил на работа в кабинета.

Той определи въпросите за смяна на министри като самоцелни. Орешарски каза, че обича да работи с едни и същи хора.

Орешарски призна, че има голяма необходимост от рационализиране на звената на министерства и агенциите с цел по-добри административни услуги. Ще наблегнем и на електронизацията. Не смея да кажа, че ще изградим цялостно електронно правителство, но ще изградим повече електронни услуги", уточни той.

По думите му 2013-та ще бъде първата от 4 години насам, в която практически ще е върнат целия ДДС и следващата година ще се започне на чисто.

„Тези заклинания не ги чуваме за първи път. Атаките към Валутния борд не само, че не са сериозни, но и не са уместни. Валутният борд не е застрашен. Съветвам българските граждани да приемат всички критики за Валутния борд като политически закачки. Финансовите тези на бившия премиер Борисов обикновено са неразбираеми, затова винаги съм се стремял да избягвам да ги коментирам", заяви още Пламен Орешарски.