Структурата на ДАНС е променена съществено, съобщи Иван Костов
Структурата на ДАНС е променена съществено, съобщи Иван Костов / снимка: Sofia Photo Agency

Структурата на ДАНС е променена съществено, като са предвидени мерки срещу превишаване на правомощията на служителите за неспазването на законите на страната. Това каза след заседанието на Комисията за контрол на ДАНС нейният председател Иван Костов пред журналисти.

Той посочи, че структурата на ДАНС сега е тежка и се изискват много качества от този, който управлява.

Костов посочи, че има освободени служители от държавната агенция и обяви, че предстоят и още преструктурирания. Ще бъдат насочени ресурси към местата с висок риск, отбеляза той.

Обсъдена е системата за наказания за служители в ДАНС, за да се възпрепятства изтичането на класифицирана информация. Служителите, които нарушават правилата за съхраняване, достъп и обработка на тази информация, ще получават административни санкции, като най-тежкото за тях е така нареченото дисциплинарно уволнение, без право на ползване на обезщетения, предвидени при напускане на Държавната агенция "Национална сигурност". Предвидени са мощни вътрешни контролни органи за сигурност в ДАНС. Две звена ще отговарят за сигналите за нарушения, каза още Костов.

По време на заседанието, на което са присъствали представители на ДАНС, е бил изслушан и доклад за външните рискове за националната сигурност. "Рискове има, но не мога да ги коментирам", заяви Костов. Той обаче посочи, че докладът е бил интересен, пише БТА.

Депутатът от Синята коалиция заяви още, че по време на заседанието не са коментирани кадровите промени в Държавната агенция "Национална сигурност", тъй като парламентарната комисия няма контрол в тази област.

Междувременно стана ясно, че Константин Казаков е новият заместник-председател на ДАНС, съобщи Агенция „Фокус".

Константин Казаков е дългогодишен служител на службите за сигурност. Работил е в системата на националната сигурност повече от 16 години.

Преминал е курсове и е работил съвместно с партньорските служби, където е оценяван високо.