Строят новия софийски затвор край село Яна
Строят новия софийски затвор край село Яна / Sofia Photo Agency, архив
Репортаж от първия учебен ден в Софийския затвор
56562
Репортаж от първия учебен ден в Софийския затвор
  • Репортаж от първия учебен ден в Софийския затвор

Затворите в страната ни ще се пренаселят, ако се приеме директивата да се преместят българите, които излежават присъди в чужбина, и съответно чужденците - в техните страни. Това съобщи зам.-министърът на правосъдието Пламен Георгиев. Според него има много повече българи, извършили престъпления в чужбина, отколкото чужденци-затворници у нас.

Пламен Георгиев обяви още, че новият софийски затвор ще бъде построен край село Яна. Проучването вече е завършило и след цялостното обследване е установено, че имотът до Суходол, където първоначално беше идеята да бъде построен затворът, не е подходящ. Все още се обсъждат вариантите за финансиране на проекта, който ще струва около 100 милиона лева. От 1944 г. в България не са строени нови затвори. До края на следващата година край бургаското село Дебелт ще бъде построен затвор-общежитие от закрит тип.

Зам.-министърът на правосъдието бе сред официалните гости на церемонията по откриването на новата учебна година в Софийския затвор. Той пожела на лишените от свобода успешна и спорна учебна година. На добър час им пожела и директорът на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" комисар Митко Димитров.

Над 100 са затворниците, които се обучават в Софийския затвор. Те са разпределени в четири паралелки от първи до трети клас. Лишени от свобода днес поздравиха съучениците си с празничен рецитал.

9500 са лишените от свобода в България. В Софийския централен затвор и двете общежития към него те са около 1700.