Строим суперзатвор с максимална сигурност
Строим суперзатвор с максимална сигурност / netinfo

В България ще се строи суперзатвор с максимална степен на сигурност. Според европейските нормативи у нас трябва да има три такива. Това съобщи заместник министърът на правосъдието Димитър Бонгалов. Заради нечовешки и унизителни условия ще се премести пловдивският следствен арест, където на един затворник се пада 1 квадратен метър площ.

Четири са предписанията на Комитета за предотвратяване на изтезанията на Съвета на Европа към нашето Министерство на правосъдието. Първото е в 3-месечен срок да се премести пловдивския следствен арест. Там на всеки от 120-те арестанти се пада по 1 квадратен метър площ. В момента се преговаря за сграда на транспортното министерство.

Второто предписание е към лошите условия в кухните и столовата на Централния софийски затвор. Третото – липсата на зъболекар и психолог в Сливенския затвор, където те не искат да работят, защото няма да имат право и на частна практика. Последната забележка е за липсата на достатъчно надзиратели за нощните смени в затворите в София и Сливен.

Сега министерството разполага с 22 000 кв.м.затворническа площ, а според европейските нормативи трябва да бъде 70 000. Три затвора с максимална сигурност трябва да има в страната, където съотношението надзиратели-затворници ще е 1:1. За тях не могат да се ползват готови сгради, а трябва да се строят специални със супермерки за сигурност.

Вероятно първият такъв ще бъде открит в средата на следващата година за 1000 затворници в Раднево. Ще има един в София и един в Северна България. До края на годината в Министерския съвет ще бъде внесен новия Закон за изпълнение на наказанията, който ще разреши частните затвори.

Бонгалов смята, че не прокуратурата, а Омбудсманът трябва да осъществява общия надзор над затворите, тъй като обвинението не е безпристрастен орган и не може да е гарант за правото на защита на затворниците.