Стрелецът от Лясковец не изпитвал страх по време на акцията в дома му
Стрелецът от Лясковец не изпитвал страх по време на акцията в дома му / снимка: БГНЕС, архив

Предстои поредно заседание по делото срещу стрелеца от Лясковец Петко Петков, което е насрочено за 22 и 23 юни. Тогава в съда ще бъдат разпитани неявили се свидетели и едно вещо лице. Съдебният състав ще направи и оглед на мястото на стрелбата в Лясковец по искане на защитата на Петков. Целта е да се установи достоверността на показанията на една от съседките, която твърди, че е видяла от близо смъртта на баретата Емил Шарков.

54-годишният Петко Петков е подсъдим за убийството на спецполицая и опит да умъртви още петима командоси при акция в дома му на 14 март 2014 г., както и за притежание на незаконен боен арсенал.

Процесът се гледа от Окръжния съд в старата столица, който в няколко поредни дни разпита над 80 свидетели и вещи лица. Изслушани бяха петима психиатри, изготвили съдебно-психиатрична експертиза на Петков. Според тях обвиняемият проявява белезите на параноидна личност, но е адекватен, разбира всичко и не се нуждае от психиатрично лечение.

Подсъдимият не изпитвал страх и обърканост, а се държал абсолютно адекватно при атаката на дома му. Той имал пълен, подреден спомен за акцията и разказвал с много детайли за случилото се, казаха вещите лица, изготвили психиатричната експертиза на Петков.

По време на делото бе представена и съдебно-медицинската експертиза, която дава пълни подробности за смъртоносното прострелване на командоса Емил Шарков.