Стрелбата срещу Баретата не била с цел убийство
Стрелбата срещу Баретата не била с цел убийство / снимка: БГНЕС, архив
Стрелбата срещу Баретата не била с цел убийство
61168
Стрелбата срещу Баретата не била с цел убийство
  • Стрелбата срещу Баретата не била с цел убийство

Стрелбата срещу Златомир Иванов-Баретата не е била с цел той да бъде убит. Стрелецът е професионалист и умишлено не се е възползвал от възможността да простреля Иванов смъртоносно. Това е мнението на разследващите случая. Нападателят не е преспивал в Търговския дом - сградата, откъдето се предполага, че е стрелял. Той е изучавал терена през деня, когато клошари, които са нощували в таванското помещение, са били навън.

Не е установено дали е имало още екипи срещу другите входове на Съдебна палата или нападателите са разполагали с информация, че Златомир Иванов ще влезе през централния вход. Записите от охранителните камери са некачествени и разследващите не разчитат на тях. Няма камери пред самите входове на Търговския дом.

Стеснен е кръгът от заподозрени поръчители, но към момента няма достатъчно доказателства, за да има задържани. Стана ясно, че автоматът на стрелеца, който почти изгоря, е преправен. Разпитани са много свидетели, включително и собствениците на автомобили, които са били паркирани в близост до Съдебна палата същия ден.

Полицията работи по няколко версии за атентата срещу Баретата. Сред тях са бизнес отношения и личен мотив. Разпитани са всички от обкръжението на Златомир Иванов, включително и тези, които се смятат за негови врагове. В понеделник разследващите направиха възстановка на стрелбата срещу Баретата от таванското помещение на търговския дом.

Състоянието на 44-годишния Златомир Иванов продължава да бъде тежко. Той беше прострелян на влизане в Съдебната палата в София малко преди 9.30 ч. на 29 януари. Срещу него и охранителя му Атанас Станков е стреляно от таванското помещение на сградата, която се намира срещу Съдебната палата.

Днес от Пирогов съобщиха, че простреляният Златомир Иванов вече не е на апаратна вентилация, диша самостоятелно и е контактен. Състоянието на пациента обаче остава тежко. Иванов продължава да е под наблюдение в Централната реанимация.

В началото на седмицата по преценка на лекарите му бе извършена операция, която включва метална стабилизация на бедрената травма, както и ревизия на раните. Миналия вторник Иванов бе откаран в съзнание в лечебното заведение с огнестрелни рани в корема и в краката. След като му бе направена четиричасова хирургична операция стана ясно, че пациентът има увреждания на тънкото черво, дебелото черво и пикочния мехур.