Странни мухички нападнаха село Енина
Странни мухички нападнаха село Енина / снимки: DarikNews.bg, Мария Пискова

Странни, с размер колкото главата на карфица, металносиви мухички тормозят от събота жителите на казанлъшкото село Енина.

Според живеещите там миниатюрните мухички буквално се изсипвали от небето. Нападали всичко - дървета, улици, покриви на къщите, оставени на открито предмети, влизали и в стаите. „Метеш ги, а те не се измитат, стоят като сажди, не могат да летят, само подскачат. Вечер по тъмно се събират на купчини, а в светлата част на деня се пръскат", разказва пред Дарик живеещата в центъра на Енина Живка Бонева. Жената забелязала, че ако в първия ден мухичките не оставят следа, то два дни по-късно при измитането им след тях оставала мокра диря.

Според Мария Пискова мухичките стоят като огромни черни облаци във водата, засипали са листата, останали по дърветата в гората около Енина. Не се застояват по предметите и не хапят.

За черната напаст жителите са алармирали полицая на селото. Той от своя страна потърсил съдействие от общинския ветеринарен лекар, но първо отказал, тъй като нямало дежурен, а после заради липсващ транспорт. Живка Бонева търсила съдействие и от 112, откъдето била посъветвана да се обърне именно към общинския ветеринар.

Странни мухички нападнаха село Енина
netinfo


След като се запознаха с предоставените снимки, от РИОСВ заявиха, че въпросът не е от тяхната компетенция и потърпевшите следва да търсят съдействие за решаване на проблема от Областната служба по безопасност на храните или от растителна защита.
Днес следобед буркан с живи буболечки, поставени в него още от неделя, бе предоставен на казанлъшкия ветеринарен лекар д-р Зорница Антонова. Преди време името й нашумя с това, че при нея бе занесена намерената на казанлъшка улица огромна водна дървеница, нетипична за нашите географски ширини. След преглед под микроскоп на странните металносиви буболечки се оказало грешно първоначалното предположение, става дума за вид гъгрица. Въпреки миниатюрния си размер, странните мухички имат мустачки, тяло, наподобяващо гъсеница, с реснички от страни по цялата дължина и крайници, като щипки на рак.

Не съм виждала досега такова нещо, категорична бе д-р Зорница Антонова. Тя посъветва жителите на Енина да търсят настойчиво съдействие от компетентни органи за изясняване на произхода на въпросните буболечки, с цел предотвратяване на еко бедствие.

Възрастен агроном от Казанлък предположи, че най-вероятно става дума за листни въшки, излюпили се в огромно количество и по-рано от обичайното заради топлото време.

По информация на Дарик подобни металносиви мухички били забелязани масово в село Борилово, Старозагорско и в района на парк "Аязмото".

Странни мухички нападнаха село Енина
netinfo