Страната ни е на път да внася лекари, предупреди Нигяр Джафер
Страната ни е на път да внася лекари, предупреди Нигяр Джафер / снимка: sxc.hu
Страната ни е на път да внася лекари, предупреди Нигяр Джафер
66559
Страната ни е на път да внася лекари, предупреди Нигяр Джафер
  • Страната ни е на път да внася лекари, предупреди Нигяр Джафер

България е на път да внася лекари, защото 9 от 10 студенти по медицина са готови да напуснат страната, това предупреди в интервю за Дарик председателят на парламентарната здравна комисия Нигяр Джафер. За да остават младите лекари в страната, според нея са нужни реални промени в здравната система.

„Оказва се, че най-конвертируемият български продукт за износ към настоящия момент е българското медицинско образование. Казвам го от една страна с гордост, че имаме преподаватели, които могат да сътворят такъв продукт, но и с огромна тъга, защото 9 от 10 млади хора, студенти по медицина, са готови да напуснат България и да работят за други хора, за други народи, за други пациенти, срещу други суми - десетократно, най-често, по-високи, отколкото от това, което ще получават или ще получават в България", добави Джафер.

По думите й лекарите напускат не само заради доброто финансово заплащане, а и заради отношението към тях в другите страни: „Сатанизирането на образа на българския лекар е нещо, което има дългосрочен ефект. То ще нанесе непоправими щети на българското общество, защото в един момент ще се окаже, че ние ще трябва да внасяме медицински специалисти от други страни, примерно Пакистан, Филипините, където е по-ниско заплащането".

Не само средствата са проблем, а тяхното ефективно използване, подчерта председателят на здравната комисия: „Искам 15% от БВП, защо не 17%, колкото отделят САЩ за здравеопазване от техния БВП. Виси един друг въпрос - след като има все пак някакви средства в рамките на тези бюджети за здравеопазване, как се харчат тези пари. Тук стигаме до ефективността от използването на средствата. С печал можем да обобщим, че засега принципът е: парите са малко, за сметка на това се харчат неефективно и недобре. Ако ние сме позволили да се отнемат близо 2 млрд. от парите за здраве, от здравните вноски на всички, останали малко на брой редовни платци в тази държава за здраве, трябва да кажем защо искаме повече пари".

Депутати са предложили здравната комисия да обсъди ситуацията след конкурса за директорското място в Специализираната болница по онкология в София, съобщи още пред Дарик д-р Нигяр Джафер. Тя обясни, че комисията ще опита да бъде коректив и да изслуша всички страни по темата, но решението не е в ръцете на парламента.

Както вече ви съобщихме конкурсът в онкологичната болница е спечелен от анестезиолога д-р Валентин Ангелов - изпълнителен директор и член на управителния съвет на Здравноосигурително дружество ДЗИ. Досегашният директор на болницата доц. Здравка Валерианова е класирана на последното четвърто място в конкурса.

Нейната гледна точка може да чуете утре в предаването на Дарик „Междуредие" слез 13 часа.